stopttip.gr

stopttip.gr

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η TTIP; από την Έλενα Τηνιακού

TTIP - Τα Κέρδη των πολυεθνικών ενάντια στους ανθρώπους- Οι ζωές μας υπό τον πλήρη έλεγχο των πολυεθνικών

Οι καπιταλιστές ενώνονται, εμείς πότε;

της Έλενας Τηνιακού, συντονίστριας του STOP TTIP - CETA GREECE

Η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) αποτελεί το πιο δυνατό χαρτί στα χέρια των καπιταλιστών προκειμένου να τελειώνουν μια και έξω με αυτά τα εμπόδια που λέγονται "ελευθερίες" και "δικαιώματα" των κοινωνιών. Η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, ξέρουμε πολύ καλά, ότι δεν σημαίνει τίποτα μπροστά στην εξασφάλιση και αύξηση χωρίς όριο, των κερδών τους.
Η TTIP είναι μια τεράστια εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ.
Οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει από το 2013 με πλήρη μυστικότητα για τους πολίτες αλλά με διαφάνεια για αυτούς των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετεί: τις μεγάλες επιχειρήσεις και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.
Υπάρχει κάτι χειρότερο απ'τα μνημόνια, τις συνέπειες των οποίων βιώνουμε στο πετσί μας εδώ 6 χρόνια;
Κι όμως υπάρχει όπως εξηγούμε παρακάτω .

Τι προβλέπει αυτή η συμφωνία:
- Τέλος στα εργασιακά δικαιώματα. Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και συνδικαλισμού - όπως ισχύει και στις ΗΠΑ. Αυτά θεωρούνται εμπόδιο για το εμπόριο.
- Στα εμπορεύματα θα υπάρχουν ίδιες προδιαγραφές μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι εισβάλουν και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα στην Ευρώπη ανεξέλεγκτα. Κανένας κανόνας ασφαλείας δεν θα υπάρχει πλέον για την τροφή.
- Ιδιωτικοποίηση όλων των δημοσίων υπηρεσιών. Πχ μια εταιρία από την Αμερική θα μπορεί να αναλάβει την δημόσια υγεία στην Ελλάδα χωρίς κανένα απολύτως όρο ή περιορισμό.
- Θα είναι αδύνατο σε μια χώρα να γυρίσει σε κρατικό έλεγχο κάποιων επιχειρήσεων ακόμα και αν το αποφασίσει η κυβέρνηση της ή οι πολίτες της.
Μια εταιρία θα μπορεί να μηνύσει ένα κράτος για διαφυγόντα κέρδη και να παίρνει αποζημιώσεις, φυσικά απ'τις τσέπες των φορολογούμενων, δηλαδή από εμάς.
Ένα κράτος από την άλλη δεν θα είναι εφικτό να μηνύσει μια εταιρία. Αυτό θα έχει άμεση επίπτωση όχι μόνο στην δικαιοσύνη αλλά και στις οικονομίες των εκάστοτε χωρών οι οποίες άμεσα θα αιμοραγήσουν οικονομικά. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το δικαστικό σύστημα στο οποίο θα απευθύνονται οι εταιρείες, θα είναι ένα καινούριο, παράλληλο σώμα το οποίο δε θα είναι κρατικό.

- Καταργείται η αρχή της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Όλες οι εταιρίες θα μπορούν να συλλέγουν από παντού προσωπικά μας δεδομένα προς όφελος τους.
- Κατάργηση των νόμων προστασίας περιβάλλοντος.
Τα νούμερα είναι τρομακτικά: Η TTIP αφορά σε 850.000.000 κατοίκους, δηλαδή το 45% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Η εφαρμογή της TTIP αποτελεί άμεσο κίνδυνο για το περιβάλλον, την τροφή, την υγεία, όλη την ζωή μας συνολικά. Απειλεί άμεσα όσα δημοκρατικά δικαιώματα μας έχουν απομείνει, όσες κατακτήσεις έχουν κερδηθεί από τους λαούς ανά τους αιώνες. 




Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο καπιταλισμός, έχει σκοπό να κάνει τα πάντα για να μην καταρρεύσει - θα βρει τρόπους να ανασυνταχθεί και να συσπειρωθεί εναντίον όλων μας.
Τώρα, περισσότερα από ποτέ, το 99% - δηλαδή εμείς που παράγουμε όλο τον πλούτο - πρέπει να πάρουμε θέση σε αυτόν τον ξεκάθαρα ταξικό πόλεμο.
Δεν φτάνει απλά να ενημερωθούμε, δεν φτάνει να κοινοποιήσουμε στα κοινωνικά δίκτυα - πρέπει να αγωνιστούμε στην πράξη προκειμένου να υπερασπίσουμε όσα μας έχουν μείνει και να μην αφήσουμε την TTIP να εφαρμοστεί.

Σε διεθνές επίπεδο έχουν γίνει ήδη εκατοντάδες κινητοποιήσεις ενάντια στην συμφωνία. Καιρός να καταλάβουμε ότι η μοναδική λύση είναι να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας, να ενωθούμε μεταξύ μας αλλά και με όλους τους λαούς που εξάλλου τίποτα δεν έχουμε να χωρίσουμε μαζί τους.
Σαν υπεύθυνο για τα δεινά μας να κοιτάξουμε τον από πάνω και όχι τον δίπλα.

Είμαστε το 99% και εκείνοι το 1% - ας συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο αν σηκώσουμε το κεφάλι θα τους δούμε όπως πραγματικά είναι, δηλαδή πολύ μικροί. Ας αναλογιστούμε αν μας αρέσουν οι συνθήκες ζωής που μας επιβάλλουν. Ήρθε ο καιρός να υπερασπίσουμε τον άνθρωπο απέναντι στα κέρδη των καπιταλιστών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου