stopttip.gr

stopttip.gr

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Υπογράφτηκε η CETA - συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ- Καναδά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς υπέγραψαν επίσημα σήμερα στις Βρυξέλλες τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου CETA, η υπογραφή της οποίας είχε καθυστερήσει τρεις ημέρες λόγω της αντίστασης που προέβαλε η Βαλλονία στο Βέλγιο.
Η CETA,   θα....
τεθεί σε προσωρινή και μερική εφαρμογή από τη στιγμή που θα επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το κοινοβούλιο του Καναδά τους επόμενους μήνες.
 Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των εθνικών και περιφερειακών κοινοβουλίων της ΕΕ προκειμένου να καταστεί οριστική.
 Μια αποκαλύπτική μελέτη  δείχνει ότι αν εφαρμοστεί η CETA, αυτό θα σημαίνει 230.000 χαμένες θέσεις εργασίας έως το 2023. Από αυτές οι 200.000 θα είναι στις χώρες τις ΕΕ. Το κέρδος των επιχειρήσεων θα αυξηθεί από 0,66% έως και 1,76%, αλλά την ίδια ώρα οι μισθοί των εργαζομένων θα συμπιεστούν από 316 - 331 ευρώ στην ΕΕ.

 Το ΑΕΠ θα μειωθεί από 0,49% έως και 0,96% ενώ θα ανοίξει η πόρτα στο μη βιώσιμο χρέος. Η έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη και το Περιβάλλον του Πανεπιστημίου Tufts τονίζει ότι η CETA όπως και οι άλλες εμπορικές συμφωνίες «νέας γενιάς» (TTIP, TiSA) δεν είναι μια απλή «εμπορική συμφωνία». Αποβλέπει στην περαιτέρω φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, των επενδύσεων και θα επηρεάσει με σφοδρότητα κοινωνικούς τομείς που μέχρι τώρα προστατεύονται από τον ανταγωνισμό της αγοράς. Η εμπορική κυριαρχία ορισμένων χωρών σε βάρος άλλων, οι μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους, η ανεργία, η αύξηση της ανισότητας και η διαταραχή της κοινωνικής συνοχής είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες που η συμφωνία θα επιφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου