stopttip.gr

stopttip.gr

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Βρετανοί καλλιτέχνες λένε «όχι» στην TTIP

Μία ομάδα Βρετανών καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων οι Ruth Wilson, Andrew Scott, Juliet Stevenson και η σχεδιάστρια μόδας Vivienne Westwood, ηγούνται μιας καμπάνιας (artistsagainstttip.org), που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε ότι αφορά στην εμπορική συμφωνία TTIP, που προφέρεται ως «τίτιπ» και για την οποία οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται αυστηρά
κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.
Οι καλλιτέχνες αμφισβητούν τη δημοκρατική εγκυρότητα της συγκεκριμένης συμφωνίας, καθώς κανένα μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου δεν είχε ποτέ πρόσβαση στα αρχεία των διαπραγματεύσεων. Λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για τη συμφωνία από τους Ευρωβουλευτές, ένα Ευρωπαϊκό αίτημα ενάντια στην TTIP, άγγιξε το ρεκόρ των 2 εκατομμυρίων υπογραφών.
           Το πεδίο εφαρμογής των διαπραγματεύσεων είναι πολύ ευρύ, αναφέρουν οι καλλιτέχνες. Ο προκαθορισμένος στόχος είναι να μειωθούν τα «εμπόδια στο εμπόριο» μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. Στην πράξη η ΤΤΙΡ θα οδηγούσε σε μια τεράστια μεταβίβαση της εξουσίας από τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, σε μεγάλες εταιρείες. Οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την παροχή δημόσιων υπηρεσιών, το δημοσιονομικό κανονισμό, τους κανόνες εργασίας και την κοινωνική προστασία, είναι επίπονες. Επιπλέον, έρευνα που έγινε για....
λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμά ότι ΤΤΙΡ θα οδηγήσει σε απώλεια 1 εκατομμυρίου θέσεων εργασίας.
Στα tips που δίνουν κούγονται χαρακτηριστικά:
«Σύμφωνα με την TTIP, οι αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν μήνυση ενάντια στην βρετανική κυβέρνηση σε «ειδικά» δικαστήρια, για δισεκατομμύρια δολάρια, εάν οι αποφάσεις της δε συνάδουν με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων».
«Τα επιχειρηματικά λόμπι θέλουν να μειώσουν τα ευρωπαϊκά στάνταρτ και τους κανονισμούς στα αμερικανικά επίπεδα, έτσι ώστε οι μεγάλες επιχειρήσεις να μειώσουν τα έξοδά τους. Όμως αυτοί οι κανονισμοί και τα πρότυπα ασφαλείας στην Ευρώπη είναι πολύ ανώτερα απ’ ότι στην Αμερική και είναι αυτά που προστατεύουν την υγεία μας και το περιβάλλον».
«Πρέπει να σταματήσουμε την TTIP γιατί τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών, πρέπει να σταματήσουν να είναι στην πρώτη γραμμή, αποδυναμώνοντας τις αιρετές κυβερνήσεις, γιατί ανοίγει το δρόμο στην αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων από τις αμερικανικές εταιρείες, γιατί μας καθιστά ανίκανους να πολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, γιατί μπορεί να επιτρέψει σε αμερικανικές εταιρείες τροφίμων να προωθήσουν βοδινό κρέας με ορμόνες και χημικά στις ευρωπαϊκές αγορές και τέλος γιατί εάν η TTIP υπογραφεί, δε θα είμαστε σε θέση να την ανατρέψουμε.».
«Πείτε ΟΧΙ στην TTIP!».


hat is Artists Against TTIP?

Artists Against TTIP is a growing group of performers, musicians, designers, visual artists, directors and thinkers who have come together to raise awareness of the threats posed by TTIP.

BUT WHAT IS TTIP?

The Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP, pronounced tee-tip) is a comprehensive free trade and investment treaty currently being negotiated – largely in secret – between the European Union and the USA.
The scope of the negotiations is very broad. The stated goal is to reduce "barriers to trade" between the EU and US. In practice TTIP would lead to a huge transfer of power from democratically elected governments to large corporations. The implications for public health, the environment, public service provision, financial regulation, labour standards and social protections are profound. On top of this, research produced for the European Commission estimates that TTIP will lead to the loss of 1 million jobs.
To learn more go to War On Want and Global Justice Now.

WHAT CAN YOU DO?

Join Artists Against TTIP (AAT) and millions of people across Europe to stop this corporate power-grab.
Join Artists Against TTIP
Artists Against TTIP are collaborating with War on Want and Global Justice Now to help raise awareness of TTIP and to amplify the existing public opposition. Help get the European Commission to listen to the citizens of Europe.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου