stopttip.gr

stopttip.gr

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Γκάμπριελ: Οι διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ «έχουν de facto αποτύχει»


«Έχουν de facto αποτύχει» οι διαπραγματεύσεις για τη λεγόμενη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ( ΤΤΙΡ) μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, τόνισε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ .
«Οι συνομιλίες ΕΕ με τις ΗΠΑ στη πραγματικότητα έχουν....
αποτύχει γιατί εμείς οι Ευρωπαίοι φυσικά δεν πρέπει να υποκύψουμε στις αμερικανικές απαιτήσεις», δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF. «Τίποτα δεν προχωράει μπροστά.»
Ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι δεν έχει σημειωθεί σχεδόν καμία πρόοδος τα τελευταία χρόνια, καθώς ουδεμία πλευρά έχει καταφέρει να συμφωνήσει ακόμα ούτε σε ένα κοινό κεφάλαιο.«Σύμφωνα με την εκτίμηση μου, οι διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν de facto αποτύχει αν και στην πραγματικότητα κανείς δεν το παραδέχεται.
Και αυτό επειδή, μετά από 14 γύρους διαπραγματεύσεων οι οποίοι κατέληξαν σε 27 κεφάλαια δεν υπήρξε μια ενιαία κοινή δήλωση … Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να υποκύψουμε στις αμερικανικές προτάσεις. Στην Ευρώπη έχουμε τον τρόπο μας να ζούμε μαζί», δήλωσε ο Γκάμπριελ.
Αντίθετα, ο αντικαγκελάριος εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά και ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», προσθέτοντας ότι θα αγωνιστεί για την επικύρωσή της.
Η συμφωνία αυτή γνωστή ως CETA ολοκληρώθηκε επίσημα το 2014 και απαιτεί την έγκριση των 28 κρατών μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τον περασμένο Μάιο και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απείλησε να απορρίψει την ΤΤΙΡ αν θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της γαλλικής γεωργίας.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξακολουθεί πάντως να θέλει να υπογραφεί η ΤΤΙΡ πριν από το τέλος της θητείας του.».

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου